3050183177_2165b9db0a.jpg

Hanna pyysi listaamaan kolme parasta brittiruokaa. Britithän eivät Euroopassa ole niitä arvostetuimpia kulinaristeja, kansan lempiruokahan on spaghetti bolognese! Silti brittimenulta löytyy jotain kivoja juttuja, kuten klassikko: fish & chips. Kotini lähellä on kaksi Lontoon parhaimmista fish & chips-paikoista, joissa kalavalikoima on laaja ja perunat itse kuorittuja. Perinteinen kala fish&chips-annoksessa on turskaa, mutta oma lempparini on kolja eli haddock.

Toinen lempparini brittikeittiössä on perinteinen Sunday Roast, joka tarjoillaan kanan, lampaan tai naudanlihan kanssa. Annokseen kuuluu uunissa rapeaksi paistetut perunat tai tavallinen perunimuusi, erilaisia vihanneksia ja kasviksia, Yorkshire Pudding ja iso kauhallinen kunnon kastiketta. Sunday Roastin voi helposti nauttia pubilounaana sunnuntaisin, joka meillä kaveripiirissä onkin tapana.

Kolmanneksi voisin mainita curryn, jonka Intian siirtomaa-ajoilta britit ovat adoptoineet omaksi kansallisruuakseen. Sitä mätetään tässä maassa tuon spaghetin lisäksi ihan kiitettävästi. Lontoossa kannattaa piipahtaa Brick Lanelle maistelemaan britti-curryja (vaikka pohjois-Englannissahan ne oikeat curryt tehdään, sanoisi eräs ystäväni). Intialainen keittö onkin UKssa tosi suosittu ja ruokakaupoista löytyy laajasti valmisruokia maisteltavaksi. En ollut ennen tänne muuttoa maistanut minkäänlaista intialaista annosta ja aiheutin aikamoisia shokkeja tällä uutisella ensimmäisenä Lontoon vuotenani. :)

Jälkiruuista sitten joku kerta erikseen! Englanti on muuten kasvissyöjille helppo matkakohde. Kasvisravintoloita on paljon, varsinkin Lontoossa (suosittelen erityisesti noita intialaisia) ja tavallisten ravintoloidenkin listoilta löytyy yleensä mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Kaupoissa kasvisruokavaliota noudattaville on helppolukuiset merkinnät siitä, voiko tuotetta nauttia puhtaalla omallatunnolla. Luomua on myös helppoa ja suht halpa ostaa. Vaikka sen eduista on viime viikolla kiistelty, suosin sen ostamista itse isoimmissa kaupoissa.